NIEUW: volg een E-learning module!  Klik hier

Gun jezelf rust.

Een ander trapt voor jou niet op de rem.

Kennis is macht
Zelfkennis is vertrouwen.

Niets is vanzelfsprekend

Als je iets wilt dan moet je er energie in steken.

Uitdaging

Maak van je probleem een uitdaging.

Emoties en gevoelens

Niets is wat het lijkt.

Het is slechts een afspiegeling van
ons innerlijk en onze perceptie.

Zie jezelf als een kostbaar cadeau.

Ga er zorgvuldig mee om.

Wat aandacht krijgt groeit!

09 May 2016 door psycholoog Karin Fehling

In een maatschappij waarin we het vooral druk hebben schiet het geven van aandacht er nog wel eens bij in. Vaak moeten dingen snel gebeuren of hebben we geen tijd. Maar aan de andere kant verwachten we wel van alles van de ander. En als het dan niet loopt zoals we graag willen ontstaat er stress en spanningen.


Aandacht geven

Het geven van aandacht is een magische voedingsbodem om de ander en jezelf te laten groeien. Kinderen verdienen aandacht zodat zij zich op een gezonde manier kunnen ontwikkelen. Door met aandacht het kind te ondersteunen help je bij de ontwikkeling van kwaliteiten en talenten. Kinderen die geen of te weinig aandacht krijgen kunnen ontsporen en voor het verkeerde pad kiezen. Ook in de relatie is aandacht een belangrijk punt. Zonder  aandacht voor elkaar kan een relatie in zwaar weer verkeren. Naarmate de relatie langer duurt wordt de aandacht, die in het begin van de relatie hoogtij vierde, beetje bij beetje minder. Dit kan als gevolg hebben dat het begrip tussen de partners minder wordt, waardoor de kans op conflicten groeit. Ook binnen het bedrijfsleven is aandacht voor medewerkers belangrijk. Persoonlijke aandacht vergroot de motivatie en de betrokkenheid bij medewerkers. En dan hebben we ook de aandacht voor onszelf. Door voor onszelf te zorgen verbeteren wij ons welzijn. Datgene wat wij aandacht geven groeit, of dat nou positieve of negatieve aandacht is.

Vormen van aandacht

Positieve aandacht kan je op verschillende manieren geven. Een luisterend oor, een compliment,  een schouderklopje, een leuk bericht, een kado of een vriendelijk gebaar. En zo zijn er nog veel meer vormen van aandacht. We vinden het allemaal prettig om aandacht te krijgen, maar vergeten soms om aandacht te geven. Luister wanneer je aandacht geeft naar de behoefte van de ander. Zo leer je welke vorm van aandacht bij de ander de voorkeur heeft. Vaak houden we vast aan onze eigen ideeën, waardoor we bij het geven van aandacht niet altijd het gewenste resultaat krijgen. Wanneer jij leert om je af te stemmen op de ander zal je merken dat de aandacht die jij geeft een positieve wisselwerking tot gevolg heeft. Wie geeft zal ontvangen. Reken daar maar op!

Liefs,


Karin Fehling is psycholoog en heeft haar eigen psychologiepraktijk Brainchange in Dordrecht. Haar specialiteiten zijn relatietherapie, burn-out, depressie, angst en rouw en verliesverwerking. Haar blogs hebben als doel bewustwording en inzicht te bewerkstelligen bij diegenen die op zoek zijn naar welzijn en geluk.