NIEUW: volg een E-learning module!  Klik hier

Zie jezelf als een kostbaar cadeau.

Ga er zorgvuldig mee om.

Gun jezelf rust.

Een ander trapt voor jou niet op de rem.

Uitdaging

Maak van je probleem een uitdaging.

Emoties en gevoelens

Niets is wat het lijkt.

Het is slechts een afspiegeling van
ons innerlijk en onze perceptie.

Niets is vanzelfsprekend

Als je iets wilt dan moet je er energie in steken.

Kennis is macht
Zelfkennis is vertrouwen.

Blog

Wilt u een melding ontvangen als er een nieuwe blogpost online staat? Laat dan hieronder uw gegevens achter.

Naam:
E-mail adres:

Als je leven een boek zou zijn, en jij was de schrijver van het boek, hoe zou het verhaal dan verlopen?

18 January 2015 door psycholoog Karin Fehling

Om deze blog beter te begrijpen vraag ik je om onderstaand filmpje eerst te bekijken.

Amy Purdy: Living beyond limits

Een aangrijpend en inspirerend verhaal, vind jij niet? Maar denk jij dat zij een uitzondering op de regel is. Nee, dat is zij niet. Alleen zij heeft zich niet uit het veld laten slaan door de ingrijpende gebeurtenissen die in haar leven hebben plaatsgevonden. En wat zij kan, kan jij ook. Hoe? Dat zal ik je uitleggen.

Er zijn een paar dingen die jij moet begrijpen.

Verbeeldingskracht

Zij praat over verbeeldingskracht, dagdromen, zoals wij dat vroeger als kinderen deden. En de kracht van verbeeldingskracht is dat het moet gaan leven door het eerst te gaan beleven. Niet alleen door het te bedenken, maar ook door het daadwerkelijk te voelen. Amy praat over snowboarden vanaf de piste, de wind in je gezicht voelen en het bonzen van haar hart. En het voelt alsof het op dat moment daadwerkelijk gebeurt. Dat is verbeeldingskracht, een kracht die wij allemaal in ons hebben maar waar wij ons niet altijd bewust van zijn.

Vertrouwen

Het leven kan ons soms uitdagen en het kan tijd kosten voordat wij ons weer weten te herpakken, maar er komt een moment dat je de keuze moet gaan maken; laat ik me uit het veld slaan of ga ik de uitdaging aan. Na maanden in bed te hebben gelegen verandert er iets in Amy's denken waardoor zij weer gaat dagdromen over snowboarden, gracieus lopen en anderen helpen alsof het daadwerkelijk zo is. En zij benoemt dit moment alsof het nieuwe hoofdstuk van haar boek op dat moment begint. Haar emoties en gevoelens zijn overweldigend en zorgen ervoor dat zij maanden nodig heeft om tot zichzelf te komen en de antwoorden te vinden die haar weer in beweging brengen.

Het overwinnen van angst

De enige manier om angst te overwinnen is door de angst aan te gaan. En angst kan 2 dingen met ons doen. Ons laten stoppen met het vasthouden aan onze doelen of het dwingt ons om creatief te worden door manieren te vinden hoe wij met onze angst om kunnen gaan zodat de angst ons niet langer belemmerd in het nastreven van onze doelen. Juist door de angst aan te gaan vind jij in jezelf de handvatten om er mee om te gaan.

En kan jij je voorstellen dat zij na al haar ervaringen aangeeft dat als zij haar leven over mocht doen zij precies dezelfde keuzes zou maken. Dat zou je toch niet verwachten als je haar verhaal voor het eerst hoort. Maar dat is het bijzondere van ervaringen die een uitdaging voor je zijn. Ze helpen jou om creatief na te denken, gebruik makend van jouw verbeeldingskracht, en de mogelijkheden in jezelf te ontdekken. En zoals door Amy gezegd, in onze verbeelding is alles mogelijk!

Ook ik heb in mijn leven de nodige uitdagingen moeten aangaan op het gebied van relaties, gezondheid en werk en mijn verbeeldingskracht heeft er mede voor gezorgd dat ik mijn dromen heb weten waar te maken door niet langer in mijn negatieve gedachten te blijven geloven,  dat ik dat toch niet zou kunnen of dat ik niet goed genoeg zou zijn. En dat is niet zonder slag of stoot gegaan. Ook ik heb door het stof moeten gaan en als ik mijzelf had moeten diagnosticeren dan had ik wel een paar diagnoses op mijzelf los kunnen laten. Echter door het aan te gaan ben ik er alleen maar sterker door geworden en heb ik mijn kwetsbaarheid om weten te zetten in mijn kracht. Ik kan je wel vertellen dat ik daardoor meer gemoedsrust heb gekregen en mij niet meer zo snel door omstandigheden van de wijs laat brengen. Beter toch?

Ik hoop dat dit alles jou aan het denken zet en dat ook jij je dromen gaat omzetten in jouw werkelijkheid.

Liefs, Karin

 


.


Lancering nieuwe website Brainchange.

11 January 2015 door psycholoog Karin Fehling

Welkom op het blog gedeelte van de nieuwe website van Brainchange, mijn psychologenpraktijk in Dordrecht.

Er is hard aan gewerkt door Dennis Ameling van Fits4all, maar wat ben ik blij met het resultaat. Dank je Dennis! Voor je tijd en de uren die je hieraan besteed hebt.

Mijn naam is Karin Fehling, en ik werk als psycholoog in mijn eigen praktijk Brainchange in Dordrecht. Via mijn cliënten krijg ik regelmatig te horen dat ik iets met mijn kennis moet doen, bijvoorbeeld trainingen geven of een boek moet schrijven (ze staan beiden op mijn  bucket list).  En zo is het idee ontstaan om iedere week een blog te gaan schrijven over onderwerpen die jou mentaal sterker maken. Ik wil je via mijn blog uitdagen om na te denken over de keuzes die jij maakt, waarom jij die keuzes maakt, of het keuzes zijn die bij jou passen of dat jij keuzes maakt om anderen te pleasen. Wat dat met jou doet, wat jij eventueel anders zou kunnen doen, noem maar op. Er zijn genoeg onderwerpen waar over geschreven kan worden. Ik vind het een leuke uitdaging voor mijzelf en heb er zin in!  Ik zal via mijn blog mijn kennis en ervaringen met jou delen, met als doel dat het jou aan het denken zet. Het is zeker niet de bedoeling dat je datgene wat ik met je deel als waarheid aanneemt. Want wat is de waarheid? Het is maar net hoe jij het bekijkt en ervaart en dat kan voor een ander totaal anders zijn. Daarom wil ik juist dat jij zelf gaat nadenken over wat goed voor jou is en wat wel en niet bij jou past, zodat jij leert om je eigen keuzes te maken en er op te vertrouwen. Ik ben namelijk van mening dat zelfkennis het allerbelangrijkste is in het leven. Het leven kent zijn ups en downs en hoe meer zelfkennis jij hebt,  zodat jij weet hoe jij met deze fases om kan gaan, hoe sneller jij er doorheen gaat en weer in balans komt. Uiteindelijk willen we ons allemaal goed voelen en gelukkig zijn toch? Mochten er onderwerpen zijn die je aan de orde wilt stellen, dan hoor ik het graag. Het zou zomaar kunnen dat ik jouw vraag gebruik als een onderwerp in mijn volgende blog.

Spannend, zo'n 1e blog, maar de kop is er af. Wil je op de hoogte blijven van mijn blogpost, schrijf je dan in via het aanmeldformulier.

Tot de volgende keer,

Karin

 

Vorige 1 2 3 4 5 6 7

8